Institució Francesc de B. Moll
Rondalles contades i cantades, en homenatge als narradors que las varen transmetre a mossèn Alcover
A Pollença, Sencelles, Felanitx, Pòrtol i sa Pobla, amb Catalina Moll, Roger Pistola, Mar Grimalt, Cecilia Giménez i Jorra Santiago
AMN 06/09/2024 - 11:47:48

Rondalles contades i cantades, en homenatge als narradors que las varen transmetre a mossèn Alcover

-A Pollença, Sencelles, Felanitx, Pòrtol i sa Pobla, amb Catalina Moll, Roger Pistola, Mar Grimalt, Cecilia Giménez i Jorra Santiago

-El cicle l’organitza la revista cultural El Mirall, amb el suport de la Institució Francesc de Borja Moll i el Consell de Mallorca i la col·laboració dels ajuntaments de les cinc localitats

Contar i cantar les rondalles mallorquines, en homenatge als narradors i narradores que se les transmeteren a Antoni Maria Alcover, que les va recollir en el seu mític Aplec, amb el pseudònim de Jordi des Racó: aquest és el contingut del cicle Rondalla Encadenada, que entre els pròxims 8 i 25 de setembre es durà a terme a Pollença, Sencelles, Felanitx, Pòrtol i sa Pobla, amb la participació de Catalina Moll, Roger Pistola, Mar Grimalt, Cecilia Giménez i Jorra Santiago. El cicle l’organitza la revista cultural El Mirall, amb el suport de la Institució Francesc de Borja Moll i el Consell de Mallorca i la col·laboració dels ajuntaments de les cinc localitats, en una iniciativa que vol contribuir a la revitalització d’aquest tresor de la literatura oral, que pròximament serà declarat Patrimoni Immaterial de Mallorca.

Catalina Moll, cantant, professora del Conservatori Superior de les Balears i directora de l’Escola de Música de Pòrtol, obrirà el foc aquest diumenge, 8, a les 11.30, a la biblioteca de Can Llobera, a Pollença, amb un repertori que inclourà una de les rondalles més populars, L’amor de les tres taronges. Dilluns 9, a les 18.30, el cantant i compositor Roger Pistola actuarà a la Biblioteca de Sencelles, presentant, entre d’altres històries, Es ciurons que tornaren minyons i N’Espardenyeta. Dijous 19, a les 17 hores, l’actriu i cantant Mar Grimalt intervendrà a la Biblioteca de Felanitx, essent En Joanet Cameta-Curta i les tres capsetes una de les rondalles que oferirà al públic.

L’actuació de dissabte 21, a les 11.30, a sa Font de Pòrtol, tendrà un caire encara més especial, ja que l’actriu, cantant i escriptora Cecilia Giménez, ‘La Fada Despistada’, compartirà una marató de rondalles amb els altres quatre contadors del cicle, entre les quals El peix Nicolau, En Pere Gri i Com és que ses serres entrescades serren millor? Finalment, el rocker i filòleg Jorra Santiago actuarà dimecres 25, a les 17, a la Biblioteca es Rafal de sa Pobla, narrant històries com Na Blancaflor i La flor romanial.

L’edició comentada de l’Aplec de rondaies mallorquines publicada per Nova Editorial Moll, a cura de Jaume Guiscafré i el recentment traspassat Josep A. Grimalt, inclou la llista dels 246 narradors i narradores de 33 localitats de Mallorca que contaren aquestes històries tradicionals a mossèn Alcover, qui les va recopilar i publicar, salvant-les així de la desaparició. Vuit d’aquestes persones eren de Pollença, la primera de les viles que acull el present cicle: Antoni Capllonch i Cerdà, Bernat Cifre, Antònia Company, Felip i Jeronieta Guiraud i Llobera, Joana-Aina Maiol i Sales, Margalida ‘Vicença’ i ni més ni menys que el capellà i escriptor Miquel Costa i Llobera, bon amic d’Alcover.   

De Felanitx, hi consten els noms de Andreu Artigues, Apol·lònia Maimó, Joan Pou i  Jaume Sureda. De Sencelles, Antoni Llabrés. I de sa Pobla, Magdalena Capó i Soler. Els familiars de tots aquests narradors i narradores poden sentir-se ben orgullosos de la seva contribució a la continuïtat d’aquest tresor de la nostra cultura i de la nostra llengua.


Reciente
Visto
Comentado